Het is bijna niet meer mogelijk door het drukke verkeer om te gaan wandelen zonder leiband. Alle honden hebben nog een zekere jachtdrift waardoor het risico bestaat dat ze plots achter iets gaan aanhollen. Daarenboven is het loslaten van honden op publieke plaatsen verboden.

Er zijn verschillende soorten leibanden; de vaste leiband, de slipband, de halti of easy leader, met speurharnas en het geleidetoestel voor blinden. De leiband zelf kan verschillen van lengte en materiaal.

Correcties met de slipband simuleren een korte snelle beet in de nek; dit systeem wordt gebruikt door de wolven en wordt dus goed begrepen door uw hond. De slipband kan vervaardigd zijn uit metaal, koord of leder. Metalen zijn duurzaam maar beschadigen de pels; Ieder vraagt veel onderhoud; nylon koord is goedkoop en duurzaam. Opgelet pups hoeven niet direct de slipband om te hebben, laat ze eerst wennen aan een halsband.